Legfrissebb képek

Legfrissebb kommentek

Hozzáférés

rss  RSS hírcsatorna
Az RSS hírcsatorna kizárólag a nyilvános blogbejegyzéseket tartalmazza!

Jog: Látogató

Ha szereted az Emma blogot, és több-kevesebb rendszerességgel követed is az eseményeket, akkor miért nem leszel az Olvasónk? Ennek több előnye is van:
- a legfontosabb, hogy minden bejegyzésről azonnal emailben értesülsz, így még frissiben el tudod olvasni, és hát nem kell esetleg "potyára" benézni, hogy van-e valami friss iromány;
- látni fogod az esetleges "nem publikus" bejegyzéseket is;
- no meg aztán én is kíváncsi vagyok, hogy vajon hány ember követi figyelemmel kis életünket :)

Kedvet kaptál? Akkor először regisztrálj itt (ne félj, semmi különös és fél perc alatt megvan), utána pedig kattints az "Olvasó szeretnék lenni" gombra itt a blogon, a bal oldali menüben alul! Na gyere és kövess ha mersz! :)

BLOG - BEJEGYZÉSEK LISTÁJA

Tegnap, a műtét után először mentünk vissza Alexhoz. Illetve stikában már szombaton is találkoztunk vele, de akkor csak elmeséltük az addigi történést és megbeszéltük a menetrendet.
Szóval tegnap először megnéztük Babcit, aki most is igen aktív volt, aztán pedig újra a méhszáj felé vette Alex az irányt. Szerinte is szépen néz ki, a varrás alatt még egy egész hosszú rész van meg a méhnyakból. Bár a varrás feletti rész megint jócskán megrövidült, mert a funneling a múltkori 1 cm-ről 1.8 cm-re nőtt, ráadásul most nem záródott, hanem ott állt tárva-nyitva a belső méhszáj (a méhnyakból tehát jelenleg 2.5 cm maradt ami elégséges). De épp emiatt (illetve a laboreredmények miatt, ugyanis fertőzésnek nyoma sincs) Alex megalapozottnak látja a diagnózist, miszerint méhszájelégtelenséggel rendelkezem. Ha pedig így van, és "csak" ennyi a baj, akkor azt elvileg kivédtük a bevarrással.
Úgyhogy erre gondolva, abszolút pozitívan fogok nekikezdeni a jövő héten a második félidőnek. Merthogy már az elejétől fogva a 20-32. hét közötti időszaktől tartok a leginkább. Azért azt nem merem ígérni, hogy soha nem fog előjönni a félsz, de ez talán érthető. Én már annak is nagyon örülök, hogy ennyi optimizmussal rendelkezem. :-)

message 2 hozzászólás Hozzászólok »

- ezt mondta professzor van Geijn ma a kontrolon. És nem a frizurámra gondolt, hanem a méhnyakamra illetve a cerclage-műtét eredményére. Ő is jött velünk az ultrahangra, hogy megnézze mi a helyzet. Utána elmagyarázott mindent. Elsőre most is bő 4 cm-t mértek, és teljesen zárt belső méhszájat. Másfél perccel később viszont érkezett a funneling, ami a belső méhszáj felől 1 centivel rövidítette meg a méhnyakat. Pár másodperccel később távozott, majd megint jött, ezúttal bő fél centivel rövidített. Mindez még belefér, hiszen a nagyobbik funnelingkor is még 3,5 cm méhnyak maradt, ami bőven jó. Funneling ellen viszont tenni sajnos semmit nem lehet, és addig jó a helyzet, amíg nem nyitja ki a méhszájat egészen a cerclage-hurokig.

 

 

Így nézett ki a mai funneling:

  • a piros körökben látszik a funneling, ahogy kinyílik a belső méhszáj
  • az első képen a középső fehér kis x jelzi a cerclage helyét

 

 

 

 

 

 

Eredmény: marad a heti Proluton-injekció, és visszamehetek Alexhez, aki továbbra is résen lesz a méhnyakat illetően. Továbbá felkelhetek, mászkálhatok, még egy kisebb bevásárlás is belefér, szép kis nyugis életet kell élnem, de nem emelehetek súlyosabb dolgokat, illetve minden délután le kell feküdnöm 2 órára aludni - szerinte ez a titka a koraszülés megelőzésének.
Ja, és 10-ből 9 esetben semmi baj nincs a hurokkal, kitart a 35. hét utánig. Ha mégis valami baj lenne, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy kicseréljék. De nem lesz baj, mert igyekszem ezúttal a nagytöbbséghez tartozni! :-)

Babci ma:

 

 

message 1 hozzászólás Hozzászólok »

Tegnap este tehát összevarrták a méhszájamat, azaz rátettek egy hurkot, ami a terhesség végéig hivatott szolgáltatot teljesíteni. A műtét részleteitől megkímélek mindenkit, elég annyi, hogy Babci érdekében altatás helyett epidurális érzételenítést kaptam. A műtét jól sikerült, én kicsit hiányoltam, hogy Babci hogylétét nem figyelték a műtét alatt, és még ma reggel is csak egy szívhallgatásra futotta. (beígértek egy uh-t is, remélem előbb-utóbb sorkerül rá). A beavatkozás kb. 45 percig tartott, de "körettel" együtt 5 óra múlva, éjjel fél 2-re értem csak vissza a szobámba. Ennek oka, hogy a műtét végefelé, és főleg utána volt egy kis légzési nehézségem (hiperventillációm), és a "lélek" is elég lassan tért vissza belém. Mindez pedig egyértelműsítette, hogy kérni soha nem fogok efajta érzéstelenítést, ennél még a fájások is jobbak.

Most egyelőre szigorú fekvés, kis mázlival holnapután már kirándulhatok egyet a retyó felé :)

message 3 hozzászólás Hozzászólok »

Ott tartottam tegnap, hogy a professzorral megbeszéltük, hogy mielőtt hazaenged, megnéz ultrahanggal. Erre sor is került kora délután. Először a tegnapelőtti szonográfus nézett, és mondta, hogy semmi változás, ugyanolyan szép mint hétfőn, bő 4 cm. Ekkor bejött a prof, aki szintén látta, hogy minden oké. Majd kicsit elkezdte nyomogatni a hasamat, és közben nézte a monitort és látott valamit, amit itt még senki sem. Mondta a szonográfusnak, hogy várjon, ne csináljon semmit, figyelni akar, mert mintha készülne valami... és ott figyeltünk dermedt csendben, csak a prof szólt néha rá a szonográfusra, hogy be ne fejezze a vizsálatot. És egyszercsak elkezdődött a funneling, és a szemünk láttára változott a méhszáj alakja és rövidült meg a méhnyak, pontosan 2.5 cm-re, ahogy Alexék is mind látták. Aztán ahogy jött, úgy ment a funneling és állt vissza minden abba a helyzetbe, ahogy itt látta eddig mindenki.

Végre, megvan a megoldás! Senki nem hülye Amstelveenben, és itt sem, csak sikerült megint egy olyat produkálnom, amit a professzor is csak egyszer-kétszer látott életében.

Ezek után viszont minden hezitálás nélkül mondta a prof, hogy cerclage-műtét, méghozzá még ma, úgyhogy egyből tegyenek fel a sürgősségi listára.

Kezd izgalmassá válni. Mivel a rendelés kicsit csúszott, ezért ma délután először egy szülésznő nézett meg, hogy haladjon a sor. Vérnyomást mért (rendben), hasat tapogatott (rendben), és mondta, hogy vizeletet normáls esetben nem szoktak nézni.
Aztán mentem a Katinka nevű dokihoz, aki sajna vagy hatszor megmérte a méhnyakamat, mert nem akart hinni a szemének: a múltkori 40 mm-ből mára csak 25 mm maradt, ami pont határeset. Aztán gyorsan megnézte Babcit is, vele minden rendben, megfelelő méretű és rugdalózik.

Ezek után átrohant Alexhoz egyeztetni. Eredmény: szerinte is határeset, úgyhogy egyből labor (vér-, és vizeletvétel), aminek holnap reggelre meglesz az eredménye, és holnap reggel pedig újra méhnyakmérés. Addig pedig pihenés, hátha visszamegy egy kicsit (a méhnyak hosszúsága szerencsére pozitív irányba is tud változni, ellenben a méhszájjal, ami ha egyszer kinyílt, nem záródik össze). Aztán pedig hétfőn reggel az akadémiai kórházzal egyeztetnek az eredmények birtokában, és valószínű, hogy mérlegelésre kerül a cerclage, azaz a méhösszevarrás.

Na de itt még nem tartunk, egyelőre pihi és a csak verbális gyereknevelés holnap reggelig.

message 1 hozzászólás Hozzászólok »
| 1 | 2 | Következő